שדה דב וספרינקלרים – בין היסטוריה להתקדמות טכנולוגית

הקמת השדה והתפתחותו לאורך השנים

שדה דב היה אחד משדות התעופה החשובים בישראל מאז הקמתו בשנת 1938. הוא נקרא על שמו של דב הוז, מחלוצי התעופה העברית, ששימש כיו"ר חברת "אווירון" ונחשב לאחד ממייסדי התחום בארץ ישראל. השדה הוקם בתקופת המנדט הבריטי ושימש בעיקר לטיסות פנימיות, כאשר לאחר קום המדינה הוא הפך גם לבסיס צבאי חשוב של חיל האוויר הישראלי.

במשך עשרות שנים שימש שדה דב כנקודת קישור מרכזית בין תל אביב לאילת, כאשר חברות תעופה ישראליות כגון ארקיע וישראייר הפעילו ממנו טיסות יומיות. בנוסף, השדה היה חיוני עבור תושבי אילת שזכו לגישה נוחה למרכז הארץ, כמו גם לרופאים וגורמי בריאות שעבדו בבית החולים יוספטל באילת והשתמשו בטיסות קבועות לצרכים רפואיים.

סגירת השדה וההתחדשות העירונית

למרות חשיבותו הרבה, כבר בשנות ה-90 החלה להתנהל מחלוקת ארוכת שנים בנוגע לעתידו של שדה דב. מיקומו המרכזי, בצפון תל אביב ובקרבת חוף הים, הפך אותו לנכס נדל"ני יקר ערך. בעלי קרקעות פרטיים ויזמי נדל"ן לחצו לסגירת השדה, מתוך רצון לנצל את השטח להקמת שכונת מגורים מודרנית.

בשנת 2019, לאחר דיונים משפטיים ופוליטיים רבים, הוחלט לסגור את השדה סופית, ופעילותו האזרחית הועברה לשדה התעופה בן גוריון. מאז, החלה המדינה בקידום תכנית התחדשות עירונית רחבת היקף, שבמסגרתה ייבנו אלפי יחידות דיור, פארקים ציבוריים, שטחי מסחר, בתי ספר ותשתיות תחבורה מודרניות.

משמעות הפרויקט העתידי

פרויקט ההתחדשות העירונית של שדה דב נחשב לאחד מפרויקטי הבנייה הגדולים בישראל. התכנית כוללת בנייה של כ-16,000 יחידות דיור, יחד עם אזורי תעסוקה ומסחר המשתרעים על שטח של אלפי דונמים. הייחודיות של הפרויקט היא שילוב של בנייה גבוהה ומודרנית לצד שטחים פתוחים, מסלולי אופניים וגישה ישירה לחוף הים.

המהלך משקף את ההתפתחות העירונית של תל אביב, כאשר שטחים שהיו בעבר מיועדים לתעופה ותעשייה הופכים לאזורי מגורים ושירותים עירוניים מתקדמים. עם זאת, המעבר לאזורי מגורים יוצר אתגרים חדשים, כמו עומס על התשתיות העירוניות וצורך במענה תחבורתי הולם שיחליף את נגישות שדה התעופה.

שדה דב

ספרינקלרים – המפתח להגנה מפני שריפות

הספרינקלרים כמערכת בטיחות חיונית

בעוד עולם התעופה והתשתיות משתנה ומתעדכן, תחום הבטיחות במבנים ממשיך להתקדם ולהתחדש. אחד האמצעים הקריטיים ביותר במניעת אסונות הוא מערכת הספרינקלרים – מתזים אוטומטיים לכיבוי אש.

מערכות הספרינקלרים הן חלק בלתי נפרד ממבני מגורים, מסחר ותעשייה, ומשמשות כאמצעי התגוננות ראשון במקרה של שריפה. מתזי הספרינקלרים מותקנים בתקרות המבנה, ומטרתם לזהות התחממות חריגה ולרסס מים ישירות על מוקד השריפה, ובכך לצמצם את נזקי האש ולהעניק זמן יקר לפינוי המבנה.

כיצד פועלת מערכת ספרינקלרים?

מערכת הספרינקלרים מורכבת ממספר מרכיבים מרכזיים:

  1. גלאי חום ולחץ – מזהים עלייה קיצונית בטמפרטורה ומפעילים את המתזים כאשר הטמפרטורה חוצה רף מסוים (לרוב כ-68 מעלות צלזיוס).
  2. רשת צינורות מים בלחץ גבוה – מספקת מים ישירות לנקודות השריפה בזמן אמת.
  3. מתזים חכמים (Sprinklers) – מתיזים מים בצורה ממוקדת על האזור הבוער ומונעים את התפשטות האש.
  4. מערכת שליטה ובקרה – מאפשרת ניטור רציף של מצב הבטיחות ומספקת התראות בזמן אמת במקרה של תקלה או דליפת מים.

סוגי ספרינקלרים

ישנם מספר סוגים של מערכות ספרינקלרים, בהתאם לצורכי הבניין:

  • מערכת רטובה – מים זורמים בצינורות כל הזמן ומופעלים מיד עם זיהוי חום.
  • מערכת יבשה – צינורות מלאים באוויר דחוס או חנקן, והמים מוזרמים רק כאשר המתזים מופעלים. מתאים לאזורים קרים בהם יש סכנת קיפאון.
  • מערכת הצפה – כל המתזים נפתחים בו זמנית כאשר יש גילוי של שריפה, מתאים למחסנים ומפעלים עם חומרים דליקים.
  • מערכת קדם-פעולה – מערכת שמופעלת על ידי גלאי עשן וחום, מתאימה לבתי חולים, ספריות ומקומות רגישים למים.

יתרונות הספרינקלרים והחובה להתקינם

מערכות הספרינקלרים הן פתרון מציל חיים שמפחית משמעותית את הסיכון לנזקי שריפה. מחקרים מראים כי נוכחות ספרינקלרים בבניין יכולה להפחית את סיכויי מות הדיירים בשריפה ב-80% ולהפחית את הנזק לרכוש בעשרות אחוזים.

כיום, בחוקי הבטיחות והתקנים בישראל ובעולם, חלה חובה להתקין ספרינקלרים במבנים ציבוריים, בתי חולים, קניונים, מגדלי מגורים, מחסנים תעשייתיים ובתי מלון. בנוסף, ישנה מגמה גוברת של התקנת מערכות אלו גם בבנייה פרטית, מתוך מודעות גוברת לחשיבותן.

סיכום – בין עבר לעתיד

החיבור בין שדה דב לספרינקלרים אולי נראה מקרי, אך למעשה שניהם מדגימים כיצד תשתיות וחדשנות משפיעים על חיינו. מצד אחד, אנו רואים כיצד שדה תעופה היסטורי הופך למרכז מגורים מודרני, כחלק מהתפתחות העירונית הדינמית של תל אביב. מצד שני, הספרינקלרים מסמלים את ההתקדמות הטכנולוגית בתחום הבטיחות, ומספקים פתרון חיוני להגנה על חיי אדם ורכוש.

שני התחומים משקפים את ההתפתחות הבלתי פוסקת של העולם סביבנו – כיצד טכנולוגיות משתנות, ערים מתחדשות, ופתרונות חדשניים מגדירים מחדש את הדרך בה אנו חיים, בונים ושומרים על ביטחוננו.

שתפו את מאמר ברשתות חברתיות
שתפו בפייסבוק
בוואצפ
במייל
בטוויטר